Gebruik het licht

Geplaatst op

Begrijp het licht

Het is logisch, als je het licht wilt gebruiken, moet je het begrijpen. In deze foto is de omgekeerde kwadratenwet van toepassing. Deze wet zegt hoeveel de kracht van licht afneemt naarmate de afstand tot de lichtbron groter wordt: tweemaal verder weg geeft viermaal zwakkere uitstraling.

Leuk zo’n zin, maar wat betekent het voor de fotograaf?

Een voorbeeld: als je iemand met zijn neus op tien centimeter van de lichtbron hebt staan, dan is op twintig centimeter de intensiteit van het licht met drievierde afgenomen .
Dat is heel snel heel veel. Het puntje van de neus is goed belicht, maar de wangen zijn al te donker.
Als je iemand op 100 meter van de lichtbron hebt staan, dan is tien centimeter verder het verschil van lichtintensiteit verwaarloosbaar. Om hetzelfde verval van lichtintensiteit te krijgen als bij het eerste voorbeeld, zouden we nog eens honderd meter verder moeten gaan staan. Voor een evenredige belichting zet je je model dus verder van de lichtbron af.

High Key

Meestal wordt het gebruik van dit fenomeen uitgelegd bij een portret met veel lichtafval (snelle overgang van licht naar donker; dark key). In mijn voorbeeld gebruik ik het juist om een high key foto te realiseren.

De opstelling

Bij de foto (van dit blog) is een raam, linksachter het meisje een lichtbron. De tweede lichtbron is het raam achter de fotograaf. Doordat het meisje op de juiste afstand tussen beide ramen is geplaatst, kon ik de achtergrond overbelicht krijgen en het gezicht juist belicht.
Probeer maar eens. Zet uw model tussen twee lichtbronnen; zoals twee ramen. U varieert in afstanden. Eerst zet u uw model dicht bij de ene lichtbron en stapsgewijs richting de tegenovergestelde lichtbron. Belicht steeds op het gezicht. Maak zo verschillende foto’s. Ziet u de verschillen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *