Moet ik mijzelf zijn op mijn LinkedIn profielfoto?

Geplaatst op

Zijn wie je bent: onzin!

Je moet op je profielfoto zijn wie je bent, hoor ik wel eens. Persoonlijk vind ik dat onzin. Zijn wie je bent? Je foto is een momentopname, een verstilling. De foto werpt een suggestie op. ‘Deze meneer zal wel vriendelijk zijn,’ kan een gedachte zijn bij het kijken naar een foto. Is die meneer vriendelijk? Vast, maar ook wel onvriendelijk, boos, moe, vergeetachtig, stresserig, goed in plannen, warrig in zijn communicatie, enzovoort. Leg dat allemaal maar eens vast op een foto.

Waarom zou je dat vast willen leggen op een foto.

Aantrekkelijk zijn: waarom?

Ik wil er op mijn mooist opstaan, hoor ik wel eens als het gaat om profielfoto’s. Waarom zou je dat willen. Ja, als het een profielfoto is bij een datingsite, dan snap ik dat, maar bij een profielfoto voor LinkedIn? Is mooi zijn het doel?
Als ik, bijvoorbeeld, een belastingadviseur nodig heb, ben ik dan geïnteresseerd in mooiheid. Nee, ik ben geïnteresseerd in andere kwaliteiten. Het is belangrijk dat je de suggestie wekt dat jij die kwaliteiten hebt. Als dat lukt, dan zet je stappen.

Wat dan wel?

Laat je kwaliteit zien.

Dat kan dus niet.

Als je goed bent in ‘op details doorspitten van moeilijke dossiers’, dan gaan we dat niet vangen in een foto. Daarom zeg ik dat je de suggestie moet wekken dat je kwaliteiten hebt, aangezien je de kwaliteiten die je hebt niet op de foto zet; je zet je hoofd op de foto.
Er is nog een puntje dat van belang is. Je moet iets laten zien, op je profielfoto, wat de ander wil zien. De ander neemt immers de beslissing om contact te zoeken met jou, als professional. Jij wilt dat de ander de beslissing neemt om contact te zoeken.
De ander zoekt contact als hij aangesproken wordt door jouw boodschap. Denk dus aan wat de ontvanger van jouw boodschap wil.

Wat wil de ander zien, welke suggestie moet hij krijgen? Als je dat weet, dan pas maak je die foto.

Of beter, laat mij die foto maken.

© 2019 E.V. MARTIN BOUWMAN
LET OP! DE FOTO’S EN TEKSTEN KENNEN COPYRIGHT. NIET EENS MET PLAATSING VAN EEN FOTO? NEEM DAN CONTACT OP. ALL RIGHTS RESERVED. NO USAGE WITHOUTH PERMISSION.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *