Copyright

Geplaatst op
fouten maken mag

copyright

Ik ben niet roomser dan de paus. Ik kopieerde vroeger films, foto's en muziek. Aan de ene kant is dat een compliment aan de maker. Alleen, het product wordt dan wel gewaardeerd, de maker niet. Dat is iets wat ik pas ben gaan begrijpen toen ik zelf werk ging publiceren. Ga er vanuit dat elke foto en tekst copyright kent. Je koopt niet het product, het digitale product is immers met enkele muisklikken ontelbaar keer te vermenigvuldigen. Wat koop je dan wel: je koopt rechten. In een licentie kunnen allerlei rechten en beperkingen vastgelegd worden. Denk daarbij aan eenmalig gebruik of meermalig gebruik, waarin wel en waarin niet de foto's (teksten) mogen verschijnen. Er kan ook worden vastgelegd in hoeverre een koper de foto mag veranderen of aanpassen. Bij mijn foto's zal dat laatste niet snel worden toegestaan. Waar niet uitdrukkelijk toestemming voor gegeven is, mag niet. Dit alles klinkt wat naar, maar er zijn goede redenen voor het beschermen van de rechten van de maker. Waardeer niet alleen het werk, maar ook de maker.