10 tips ter voorbereiding van je photoshoot

Geplaatst op

Wat kan ik voorafgaande aan een photoshoot doen?

De mate van voorbereiding hangt natuurlijk af van het belang die je hecht aan de foto en de plaats die de foto gaat krijgen. In onderstaande lijst zie je 10 aandachtspunten. Wat voor jou van belang is, kun je eruit halen, al het andere laat je voor wat het is.

1.  Friemeltjes of streepjes in je kleding

Vooral de (fijne) streepjespakken zijn berucht bij fotografen. Ze veroorzaken vertekening en streepjespatronen die je niet wilt. Nu is er veel weg te werken bij de nabewerking, maar dat kost tijd en tijd is geld. Bovendien gaat wegwerken vaak ten koste van de kwaliteit van de foto. Hiervoor geldt: voorkomen is beter dan genezen; geen friemeltjespatronen of streepjes aan je kleding.

Het design van het roze overhemd zorgt voor moire (streepjespatroon en verkleuring)

2. Effen kleding, op elkaar afgestemd

Als je toch zorgvuldig je kleding aan het uitzoeken bent, denk dan aan het volgende. Kies kleding waar je je goed in voelt. Kies geen kleding die om aandacht schreeuwt; geen felle kleuren, geen grote logo’s, geen nadrukkelijk aanwezige prints erop. Stem de kleuren ook op elkaar af en zoek kleuren die passen bij jou. Laat je eventueel adviseren door een stylist.

3. Tanden witten

Soms is het van belang dat je met een stralende witte tandartsenlach op de foto verschijnt. Als dat zo is, laat je tanden dan witten. Ook hier geldt, in de nabewerking kan veel, maar stel dat je een trouwreportage laat maken. Verwacht niet dat de fotograaf bij tweehonderd foto’s je tanden gaat witten.

4. Bruinen, dat kan, maar let op

Als je lekker bruin op de foto wilt, dan kun je naar een zonnebank gaan of, bij mooi weer, gaan zonnebaden. Denk er wel om dat overal waar kleren zit (bikinibandjes e.d.) de zon niet komt. Dat laat witte strepen achter. Hou er rekening mee dat die witte strepen op de foto kunnen komen.
Zonnebaden kan ook een vlekkerig resultaat geven op je gezicht. Een egale kleur is het mooiste voor de foto. Gebruik goede zonnebrand, een crème of een foundation om een egale tint te krijgen.

5. Vette huid dof maken

Een vette huid geeft glans op de foto. Vind je dat erg, dan zijn daar oplossingen voor. Er zijn speciale foundations of moisturizers die je huid egaal mat maken.

6. Make-over

Vlak voor een shoot adviseer ik wel om even naar de kapper te gaan, je nagels te knippen, haar te verwijderen waar je het niet hebben wil (mannen, denk om de neusharen), maar een complete make-over is misschien geen goed idee. Je weet niet hoe het uitpakt en je voelt je misschien nog niet vertrouwd met je nieuwe jij.

7. Handen

Vooral mannen vergeten nog wel eens dat ze ook handen hebben. Rouwnagels, lange nagels, gekartelde nagels, je kunt er wat aan doen.

8. Oefen je houding

Het is geen gek idee om je houding(en) eens te oefenen. Vraag iemand om met je mee te kijken. Een ander ziet beter hoe je over komt. Vraag jezelf af hoe je eigenlijk geportretteerd wilt worden. Wat wil je overbrengen met de foto en hoe doe je dat? Hoe meer je jezelf kent, hoe jij beweegt en hoe je bepaalde houdingen aan kunt nemen, hoe makkelijker de shoot zal verlopen. Voor profielfoto’s geldt dat de fotograaf je naar de juiste positie begeleid. Je zult misschien een, voor je gevoel, vreemde houding aan moeten nemen, maar dat is ter verbetering van de foto. Er is één doel: de mooiste foto ooit van jou.

Mimiek, houding, kleuren, mood op elkaar afgestemd. (Astrid Crum; Marketing Drenthe)

9. Oefen je mimiek

Naast houding is je mimiek van belang. Ga eens voor de spiegel staan en oefen verschillende uitdrukkingen. Ook hier kun je weer een vriend of vriendin vragen je van oprechte en opbouwende feedback te voorzien. Voor profielfoto’s geldt dat de fotograaf je naar de juiste mimiek begeleid. Ook dit voelt misschien vreemd, maar het is ter verbetering van de foto.

10. Locatie

Als de mogelijkheid hebt om een locatie te kiezen, ga daar dan zorgvuldig mee om. Zoek een locatie die past bij jou of aansluit bij de ‘mood’ die wilt overbrengen. Niet alles kan of is haalbaar.

Overleg van te voren

Bovenstaande tips, kunnen je al een eind op weg helpen, maar dekken misschien niet jouw specifieke vragen. Neem van te voren contact op met je fotograaf als je nog iets wilt bespreken.

Heb een fijne photoshoot.

Vriendelijke groeten,

Martin Bouwman

 

 

Heb ik nooit content voor jou gemaakt? Vul snel het contactformulier in. Bellen kan natuurlijk ook.

 

   

  © 2018 E.V. MARTIN BOUWMAN LET OP! DE FOTO’S KENNEN COPYRIGHT. WILT U EEN FOTO GEBRUIKEN, NEEM DAN CONTACT MET MIJ OP. IN VEEL GEVALLEN KAN EEN FOTO GRATIS GEBRUIKT WORDEN, IN ANDERE GEVALLEN MOET ER EEN VERGOEDING BETAALD WORDEN. FOTO’S WAAR MENSEN OP STAAN AFGEBEELD, MOGEN NOOIT VOOR COMMERCIËLE DOELEINDEN GEBRUIKT WORDEN. NIET EENS MET EEN FOTO? NEEM DAN CONTACT OP. ALL RIGHTS RESERVED. NO USAGE WITHOUTH PERMISSION. ALLE RECHTEN ZIJN VOORBEHOUDEN AAN DE MAKER. DIT GELDT VOOR DE FOTO’S EN DE TEKSTEN.

  2 reacties op “10 tips ter voorbereiding van je photoshoot&rdquo

  1. qui provident saepe suscipit cupiditate id debitis ut voluptates exercitationem dolore eos voluptatibus facilis quibusdam doloribus ipsa vel. ut tempore voluptatem dolorum architecto blanditiis quod aliquid. in ut ea aperiam voluptatem amet fugiat repellat qui dolor aliquid soluta molestiae minima perferendis. ut vel laborum non similique ut repudiandae.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *