Wat een mooi werk!

Geplaatst op

Durf voor mooi werk te kiezen, kies voor jezelf

Ik heb werk waar ik van geniet. Ik gun dat iedereen. Ik weet wat het is om je met pijn in je buik naar je baan te moeten begeven en op maandagochtend al je te beginnen met …aftellen. Als dat je deel is, stop dan. Je zit jezelf in de weg, maar ook je collegae, je leidinggevenden, het hele bedrijf. Stop ermee!  ‘ja, maar ik heb een hypotheek en ander verplichtingen,’ hoor ik al iemand zeggen, ‘wie gaat dat betalen?’

Ik kan alleen maar zeggen, dat ik te lang gewacht heb met stoppen en toen uiteindelijk de kogel door de kerk ging en ik planmatig mijn baan ging verminderen en uiteindelijk opzeggen, bleken er veel minder beren op de weg te zijn dan ik had ingebeeld.

Is je werk nu leuk? Ja en ik zal uitleggen waarom.

Werk met mensen

Als editorial fotograaf kom je nog eens ergens, geen vaste werkplek, je hoort wat er speelt in op het gebied van van alles en nog wat en je ontmoet mensen die op één of andere manier vorm geven aan de maatschappij en de toekomst; mensen met een visie. Dan ben je bij een CEO van een multinational, dan spreek je met een vooraanstaand wetenschapper, maar ook lokale winkeleigenaren, studenten en wethouders komen voor de lens. Dat vind ik interessant, daar geniet ik van.

Ieder mens heeft ook zo zijn eigen karakter en eigen aardigheden. Dat leren kennen, aanvoelen, lezen van de ander, is een prettige uitdaging. Met dat persoon mag je even kort samenwerken, een product maken. Ook dat is een verfrissende uitdaging. Het is eigenlijk nooit draaien op de automatische piloot.

De techniek

Techniek zit  niet zo in onze familie. Mijn vader was dominee en kon geen band plakken. Dat stimuleerde niet echt richting techniek. Toen ik met techniek in aanraking kwam, ik werkte op een mbo, afdeling techniek, werd er wel een vlammetje ontstoken. Misschien kan ik beter zeggen: het vlammetje was er al, maar kreeg zuurstof. Maar ja, als je diep in de veertig bent, wordt je niet gauw meer een techneut.

Op mijn negenenveertigste kreeg ik, ik wilde voor mijn eenmanszaak in onderwijsdiensten en coaching foto’s laten maken, een fotograaf op bezoek. Terwijl hij foto’s maakte, vertelde hij wat hij aan het doen was: de techniek van het fotomaken. Het vuur brandde opnieuw hevig. Het liet me niet los. Op mijn vijftigste kocht ik een flitser (ik had al een fototoestel voor de vakantiekiekjes) en begon te experimenteren, te lezen, te leren als een gek. Ik deed het niet het gebeurde gewoon, Het deed mij (als u dat snapt, meegemaakt heeft, meemaakt, laat het even weten). De techniek is fantastisch en je raakt nooit uitgeleerd: kennis van licht, het monster van een fototoestel, de oceaan van nabewerking. Het is allemaal even prachtig en ook tijd en geld consumerend.

De kunst

Een collega zei: als fotograaf ben je een kunstenaar. Hoewel ik kleuren en vormen combineer tot een geheel, voel ik me niet een kunstenaar. Ik geloof wel dat ik ik met elementen van kunst werk. Ja, dat geeft ook voldoening.

Voorbeeld ITD B.V. Drachten

Vooropgesteld, ik wordt niet betaald door dit bedrijf. Ik wil iets vertellen over de lol van mijn werk en daar hoort een voorbeeld bij. ITD is het geworden, maar eigenlijk had ik elk bedrijf waar ik de laatste jaren ben geweest kunnen kiezen. Op ander pagina’s zijn ander bedrijven vertegenwoordigd, ook min of meer random gekozen.

Dat gezegd hebbende. De directeur, op de foto, een charismatische man, gastvrij en met een duidelijke mening over de transitie naar een Nederland zonder gasgebruik.  Ook een man met een visie over de te maken foto. Eigenlijk is dat mij wel zo lief. Vertel u maar welke elementen belangrijk zijn. Vertel wat u wilt communiceren. Vertel wat uw persoonlijke details zijn die verwerkt moeten worden. Uiteraard geef ik daarop mijn visie en komen we samen tot een beeld. Ik hou van die samenwerking en ik zie mezelf als dienend in het verhaal. Daarna ben ik leidend bij het uitvoeren.

Materiaal voor deze foto: Nikon d810 camera, tamron 24-70 G1 zoomlens, Benro statief, Godox flitser en Lightroom.

Wat heeft u aan dit verhaal?

U heeft ook een passie. Wellicht een slapende passie, een vlammetje dat nog ergens brandt, maar nauwelijks de kans heeft om u te verwarmen. Zoek het op, vertrouw en laat het branden (niet doen als het strafbaar is).

Brandt bij u wel dat vuur in alle hevigheid, geniet daarvan, het is niet vanzelfsprekend. Bedenk ook dat u een voorbeeld bent. U laat iets zien. Ook als u er geen erg in heeft, u doet immers gewoon u ding, vertelt u iets, helpt u iemand. Verwacht niet dat u daarvan op de hoogte wordt gebracht, misschien weet die persoon niet eens dat u deel bent geweest aan zijn ontwikkeling.

Ik denk aan de mensen die mij iets hebben laten zien van hun passie. Dat delen resoneerde en wekte op. Blij en dankbaar wordt ik daarvan.

Doen wat je leuk vindt. Moeilijk? Klik hier voor ondersteuning.

© 2018 E.V. MARTIN BOUWMAN LET OP! DE FOTO’S KENNEN COPYRIGHT. WILT U EEN FOTO GEBRUIKEN, NEEM DAN CONTACT MET MIJ OP. IN VEEL GEVALLEN KAN EEN FOTO GRATIS GEBRUIKT WORDEN, IN ANDERE GEVALLEN MOET ER EEN VERGOEDING BETAALD WORDEN. FOTO’S WAAR MENSEN OP STAAN AFGEBEELD, MOGEN NOOIT VOOR COMMERCIËLE DOELEINDEN GEBRUIKT WORDEN. NIET EENS MET EEN FOTO? NEEM DAN CONTACT OP. ALL RIGHTS RESERVED. NO USAGE WITHOUTH PERMISSION. ALLE RECHTEN ZIJN VOORBEHOUDEN AAN DE MAKER. DIT GELDT VOOR DE FOTO’S EN DE TEKSTEN.

Eén antwoord op “Wat een mooi werk!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *