Publicatie

Geplaatst op

Bijzondere foto

Het is niet mijn bedoeling om elke gepubliceerde foto in mijn blog te verwerken. Deze foto heb ik zo’n drie maanden geleden gemaakt, opgestuurd naar de redactie en niet meer bekeken. Van de week zag ik hem op internet met gepaste afstand. Ik vond het bij deze foto wel waard er iets over te zeggen.

Werkwijze

Ik weet niet meer of ik te vroeg was, of meneer Claudio Missaglia te laat, maar hij was nog niet beschikbaar toen ik aankwam bij Hamilton Bright in Sneek. Eigenlijk ben ik altijd ruim op tijd, dus dat zal het geval geweest zijn.

Al wachtende vielen de nissen in de voorpui mij op. Ze hadden de grootte van een badkamer en waren allemaal iets anders gemeubileerd. Claudio vertelde later dat de nissen gebruikt werden om even afgezonderd een telefoontje te kunnen plegen of een één op één gesprek te kunnen voeren. Ik kreeg het idee daar iets mee te doen. Ik probeerde een aantal foto’s voor de lay-out en het object van buiten de nis, door de openstaande schuifdeur, te fotograferen, leek me het beste. Als extra licht gebruikte ik een paraplu shoot through. Ik vermoedde, Claudio was er nog niet,  dat het licht vanaf de zijkant en de achterkant door de ramen van de nis scheen in balans moest worden gebracht. De foto zou uiteindelijk gemaakt worden vanaf de schaduwzijde.

De foto

Claudio bleek een zeer aardige, sociale en charismatische man te zijn. Hij was opgetogen over mijn voorstel, ging zitten en ik maakte twee of drie fotootjes. Claudio vond het prachtig. Waar we het samen over eens waren, was dat ik het handvat van de schuifdeur de foto niet echt paste binnen het beeld. Dat handvat heb ik in Photoshop verwijderd. Ziehier de uitgave.

Klik op de foto om het artikel te lezen.

Protocol

Een probleempje bij fotografie is het afstemmen van kleurenprofielen van de drukker en je beeldscherm. Daar zijn protocollen voor, maar het blijft lastig. Elk medium geeft een foto iets anders weer. Papier is anders dan een beeldscherm, maar ook de weergave van de kleuren verschillen per drukker, printer, beeldscherm. Vergelijk de foto’s van het magazine, maar eens met het origineel. Kalibreren en protocollen afstemmen is de manier om de weergave zo dicht mogelijk bij elkaar te krijgen. Wellicht in een ander blog hier meer over.

 

Let op: copyright op teksten en foto’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *