Blue sky

Geplaatst op

De winter is er weer

De winters is er weer en dat betekent, voor de fotograaf, mooie avondluchten op momenten dat je nog niet op bed ligt. Vooral blue hour heeft mijn bekoring.

Blue hour is het uur waarbij de lucht nog niet donker zwart is gekleurd, maar…. blauw. Dat fenomeen treedt op ongeveer vanaf een uur voor zonsopgang tot zonsopgang en vanaf zonsondergang tot een uur na zonsondergang. De lengte van dit ‘uur’ verschilt per datum. Dat heeft te maken met afstand, de hoek, van het gebied ten opzichte van de zon. Vandaag is het bewolkt, geen blue hour dus, maar volgens mijn app start vanavond het blauwe uur om 16:49 en duurt tot 17:33; een uur van 45 minuten dus.

Het maken van de foto

Het is al donker, dus denk eraan dat je object verlicht is. Dat geeft wel zo’n fraai beeld; dat geeft überhaupt beeld.

Door de donkerte zul je een lange sluitertijd moeten hanteren. Bovendien adviseer ik je iso laag te houden voor de mooiste beeldkwaliteit. Bijkomend voordeel is dat je met een lange sluitertijd mooie lichtstrepen van passerende voertuigen kunt vastleggen. Een goed statief is een must.

Ik zet mijn camera op de m-stand, gebruik meestal een diafragma waarde rond de f11. Je diafragma hangt natuurlijk af van wat je wilt bereiken, maar aangezien dat meestal een overzicht is van het object in combinatie met de blauwe lucht vind ik een wat grotere scherptediepte verstandig. Met f11 krijg je ook dat verlichting als een sterretje gaat stralen.

Ik start het fotograferen met vertrouwen op de lichtmeting van mijn camera. Op basis daarvan begint de finetuning. Moet er iets aangepast worden, dan is het de sluitertijd en niet het diafragma. Een ander optie is met diafragma voorkeursstand te werken. Zet je iso wel op een waarde vast anders gaat je camera daar mee rommelen. Voor je het weet heb je een een snelle sluitertijd met een hoge iso. Met de EV knop kun je dan vervolgens de belichting finetunen.

Nog een dingetje waar je op moet letten bij finetuning: je beeldscherm laat net iets anders zien dan wat er aan informatie is vastgelegd op je censor.  Controleer dus ook je histogram en aanvaardt dat deze vooral aan de linkerkant veel waardes geeft. Laat je histogram niet te veel klippen, want weg is weg. Probeer volledig informatie te houden om nog speelruimte te hebben in de nabewerking.

Hieronder zie je foto’s, ter illustratie van de blauwe lucht tijdens blue hour, van begin van dit jaar.

DrachtenDrachtenDrachtenDrachten

 

Let op: copyright op teksten en foto’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *