Redactioneel; een plaatje bij een verhaaltje

Geplaatst op

Onverwacht verrast

Wat is het leuke van redactionele fotografie (een plaatje maken bij een verhaaltje)?

Veel! Het onverwachtse. Wat kom je tegen, hoe is de situatie, wat wordt er verwacht, gaat het je lukken om de wensen van de verschillende partijen bij elkaar te laten komen? Daar ligt de uitdaging en de deadline, ook dat, is enerverend. Fotografie met een bite.

Tip: wees eerder aanwezig. Het is niet altijd mogelijk, maar soms geeft het je de gelegenheid om de omgeving te verkennen; maak het minder onverwacht.
Een overweging: moet je mensen positioneren, overhemd glad trekken, fotomodel maken of slechts licht sturen, zichzelf laten zijn.

Publicatie: noordelijke dagbladen februari 2017

Snel snel

Met weinig tijd en weinig middelen een publiceerbare foto maken, is deel van het plezier. Op reportage heb je vaak weinig tijd en beperkt aantal middelen. De geportretteerden laten zich fotograferen tussen de bedrijven door. Te veel tijd besteden aan een foto betekent tijd onttrekken aan activiteiten die liggen te wachten. Niet te veel gedoe, snel werken.
De context kan beperkend werken. Flitsen? Soms kan het, maar als je in een fabriekshal gaat flitsten dan wordt het lastig. Bounchen tegen de zoldering levert niets op en rechtstreeks flitsen zorgen voor slagschaduwen. Een beetje invulflitsen kan.
Vergeet niet, de foto komt in de krant of in een bijlage en hoe je ook went of keert, uiteindelijk is het een wegwerpartikel. En krantenpapier is niet de beste kwaliteit papier voor een foto.
Het voordeel is dat ik mijn ISO op kan drijven indien nodig. Korrels? Ja, maar in druk op krantenpapier, heb je sowieso korrels.

Publicatie: noordelijke dagbladen april 2017

Bijzondere mensen

Een foto maken zonder een verhaal kan niet. De mensen die ik fotografeer zijn veelal enthousiast over hun werk en vertellen op een inspirerende wijze over hun bijdrage aan de wereld. Dat motiveert en leert me. De ene keer gaat het over energiearme motoren, dan over milde processing, dan over de cultuur van het brooddeeg, dan over de innovatie in de scheepvaart en ga maar door. Ik krijg gratis college tijdens het mijn werk. Ook dat is genieten.

Prof. Dr. Van der Maarel RUG; LC en DvhN juni 2017

Oftewel, ik kijk uit naar onze ontmoeting.

 

Groeten,

Martin

 

© 2017 E.V. MARTIN BOUWMAN
LET OP! DE FOTO’S KENNEN COPYRIGHT. WILT U EEN FOTO GEBRUIKEN, NEEM DAN CONTACT MET MIJ OP. IN VEEL GEVALLEN KAN EEN FOTO GRATIS GEBRUIKT WORDEN, IN ANDERE GEVALLEN MOET ER EEN VERGOEDING BETAALD WORDEN.
FOTO’S WAAR MENSEN OP STAAN AFGEBEELD, MOGEN NOOIT VOOR COMMERCIËLE DOELEINDEN GEBRUIKT WORDEN. NIET EENS MET EEN FOTO? NEEM DAN CONTACT OP. ALL RIGHTS RESERVED. NO USAGE WITHOUTH PERMISSION.
ALLE RECHTEN ZIJN VOORBEHOUDEN AAN DE MAKER. DIT GELDT VOOR DE FOTO’S EN DE TEKSTEN.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *