De kunst en fotografie

Geplaatst op


Is mijn fotografie kunst?

Als fotograaf ben je een kunstenaar, zei iemand tegen me. Is dat zo. Is mijn fotografie kunst?

Wat is kunst?

Kunst, algemeen begrip, duizend ideeën. Kiest u maar. Omdat er zoveel mensen, zoveel meningen zijn, hou ik het maar bij mijn eigen visie: kunst is een weergave van wat niet weer te geven is. Het kunstvoorwerp is het medium. De essentie ligt niet in het kunstwerk, maar in datgene wat het wil vertegenwoordigen. Datgene, in de volksmond de ‘diepere laag’ genoemd is niet alleen dat wat de essentie van het kunstwerk is, maar die diepere laag is ook ‘dik’.
Mijn foto’s zijn over het algemeen commercieel van aard. Ook daarin wil je iets laten zien wat niet direct afgebeeld is en derhalve gelaagd. Alleen, de diepere laag in commercieel werk is meestal flinterdun tot dun.
Een andere keer ligt de diepere laag bij commerciële uitingen zo nadrukkelijk in het beeld dat het naar kitsch neigt of daadwerkelijk kitsch is. Het is dan in ieder geval vrij plat.

Geen kunst, geen waarde?

Commerciële uitingen en/ of kitsch, is geen afval, rotzooi. Dat mooi vinden getuigt, naar mijn idee, niet van slechte smaak. Het laagje is alleen wat dun. Bovendien, bent u vrij om te zien wat u wilt in elke object. Als ontvanger speelt u ook uw rol. U maakt de kunst mede mogelijk. U mag van mijn foto’s best kunst maken.


© 2019 E.V. MARTIN BOUWMAN
LET OP! DE FOTO’S EN TEKSTEN KENNEN COPYRIGHT. NIET EENS MET PLAATSING VAN EEN FOTO? NEEM DAN CONTACT OP. ALL RIGHTS RESERVED. NO USAGE WITHOUTH PERMISSION.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *