In twee minuten een portret

Geplaatst op

Editorial

Als editorialfotograaf weet je één ding zeker: geen tijd voor een uitgebreide verkenning van het object en geen tijd voor een uitgebalanceerde belichting. Directeuren hebben een planning voor belangrijkere zaken en dat is zeker te begrijpen. Binnen de mogelijkheden een zo goed mogelijke foto creëren is een uitdaging en zeker een deel van het werkplezier.
Voor de laatste uitgave van Visie Magazine (september ’18) heb ik, ‘nu u er toch bent’, verrassend veel ‘corporate headshots’ mogen maken. Natuurlijk in weinig tijd: twee minuten headshot.

De foto’s zijn gemaakt met bestaand licht of met toevoeging van een reportageflitser op de camera.

Bioclear Earth; geen toegevoegd licht

Sytze Keuning, MSc, een uitermate sympathieke directeur met een vol vertrouwen in een duurzame wereld waarbij de bacterietechnologie een grote rol gaat spelen.Genomen met 110 mm f5,6 op Nikon D810. Bij weinig tijd durf ik een groter diafragma niet in verband met mogelijke onscherpte. Eerst een snelle blik op beide kanten van geportretteerde. Ik neem graag de mees fotogenieke kant als uitgangspunt. Het grote raam koos ik als lichtbron (links van mij). Vervolgens, met de benodigde instructies, was dit het resultaat.

Gepubliceerd: 8 september Visie Magazine; bijlage noordelijke dagbladen

Ortec, een flitser op de camera

Respect voor elkaar en de medemens is merkbaar binnen dit bedrijf.
Nadat de ‘gewone’ foto’s gemaakt waren, wilden we ook nog graag een ‘headshot’. Ik zag een kleine kantoorruimte die volledig van witte wanden was voorzien; goed voor weerkaatsten van licht. Flitser op de camera, op ttl, flitser naar rechts gericht. Een paar proeffoto’s om het licht af te stemmen. Meest fotogenieke kant van het gezicht  kiezen, aanwijzingen geven, wat grappen en grollen met elkaar en klikken maar.
De witte op de foto witte achtergrond is met een beetje hulp van Light Room tot stand gekomen.

Gepubliceerd: 8 september Visie Magazine; bijlage noordelijke dagbladen

Kenneth Smit; de lucht is mijn licht

Dit portret is gemaakt op de boot waar communicatie- teambuildingstrainingen worden gegeven. Eigenlijk de meest simpele manier voor uitlichten van foto gebruikt. Er was sprake van een bewolkte dag en dat is een prima lichtconditie. De achtergrond, het water, is neutraal, niet storend aanwezig; geeft wellicht iets van sfeer. Ik stond op de wal en dus iets hoger.

Gepubliceerd: 8 september Visie Magazine; bijlage noordelijke dagbladen

Wierda en Partners

Bij deze foto heb ik ook de flitser via een muur laten belichten. Op de flitser had ik ook een ‘vlag’ gezet om direct licht op het object te voorkomen.

Gepubliceerd: 8 september Visie Magazine; bijlage noordelijke dagbladen

Expertise en klantvriendelijkheid

Op locatie en met gebruikmaking van wat er is, kun je een headshot maken die op LinkedIn niet zal misstaan. Het is moeilijk om op die wijze de uitkomst volledig naar je hand te zetten. Wat nog wel kan is in de nabewerking nog een touch meegeven. Het bereiken van het hoofddoel is belangrijk: de persoon straalt expertise en behulpzaamheid uit.

Meer weten, neem dan contact met mij op.

Let op! foto en tekst kent copyright. Wilt u hiervan iets gebruiken, neem dan contact met mij op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *