Productfotografie

Geplaatst op

Doe maar niet van mij

Deze keer zat ik voor tekst en foto bij Eggbrane te Drachten. In samenwerking met Medisan B.V. en Quotiz heeft dit bedrijf een supplement op de markt gebracht dat helend werkt bij gewrichtsklachten. Normaliter komen de directeuren op de foto ter illustratie van het interview. Deze directeuren wilden, in alle bescheidenheid, liever niet op de foto: ‘doe maar niet van mij.’ Wat dan? ‘Doe maar een foto van het product.’

Een product op de foto. De uitdaging, dat heb ik nog nooit gedaan, enthousiasmeerde me.

Ei en pillen

Het belangrijkste bestandsdeel van het supplement is eivliesmembraan. Op de foto moest de pot, de pillen, het membraan en het ei komen.

Ik heb de foto gemaakt met een 105 mm macrolens van Sigma. De keuze voor de houten tafel/ondergrond is om huiselijk en natuurproduct (hout) te accentueren.

Opstelling

Links en rechts van de camera (op statief) op 45 graden twee flitsers die bijna dezelfde intensiteit hebben. Flitsers in reflectieparaplu. Achter de opstelling een reflectiescherm die in een hoek van 45 graden schuin over de opstelling heen hangt. Tussen de tafel en de onderkant van het reflectiescherm zit ongeveer 10 cm. Dit om de tafel te kunnen fotograferen zonder het reflectiescherm in beeld te krijgen.

ISO: 64 (scherp)
Sluitertijd: 320 (knijpt omgevingslicht weg)
Diafragma: 8 (op geringe afstand met macro-objectief geeft dat net genoeg scherptediepte)

Nabewerking

De nodige poespas in Lightroom. belangrijk is de aanpassing van onscherpte. De originele foto laat de tafel tussen pillen en pot en bij de eieren nog scherp weer. Die stukken vielen binnen de scherptediepte. De tafel moest wel in beeld, maar niet (mogelijk) afleiden. Daarom heb ik in Photoshop een snelle aanpassing gedaan. Met een laagmasker om niet overal het effect zichtbaar te maken heb ik een gausiaanse vervaging toegepast. Deze vervaging komt mooi overeen met de vervaging door onscherpte zoals deze achter de opstelling te zien is.

Deze foto is te zien in de LC van 13 januari 2018.

 

 

Let op! foto en tekst kent copyright. Wilt u hiervan iets gebruiken, neem dan contact met mij op.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *