KRITISCH blijven kijken: deel 2

Geplaatst op

Kritisch blijven kijken, deel 1, ging over reflectie en doelen stellen. Voor het stellen van doelen had ik SMART uit de kast gehaald. SMART is een rationeel uitgewerkte routekaart naar je doel. Het laat je nadenken over allerlei aspecten van je leerweg. Inclusief een beschrijving van waarneembare beheerscriteria; bewijslast.

De mens is ook iets anders dan alleen ratio

SMART is een wetenschappelijke benadering. Niet verkeerd, maar het sluit niet altijd perfect aan bij het wezen van de mens. Ja, ik ben ratio, ik ben analytisch, ik ben voor harde bewijslast, maar zo langzamerhand moet ik ook onderkennen dat het leven een mysterie is en dat er krachten spelen die we niet kunnen verklaren met dat ene orgaan: de hersenen. 

Wat ik heb ervaren (en dat is geen bewijs of logische verklaring) dat iets willen je kan leiden tot dat iets. Dit zonder dat je het idee hebt dat je er nu zo hard aan hebt gewerkt. Je komt er zonder dat je er bewust een routekaart voor hebt uitgetekend. Opeens merk je dat je dat aan het doen bent wat je, soms jaren geleden, eens als een diep verlangen hebt gedacht of uitgesproken.

Hard ergens voor werken, is niet (altijd) nodig. Laat het gewoon gebeuren. Dat kan, als er liefde in zit. Ook met een dergelijk mindset kan SMART best handig zijn.

Eén antwoord op “KRITISCH blijven kijken: deel 2”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *